Un numar destul de mare de bucuresteni merg la teatru, dar jumatate dintre ei merg foarte rar, iar o treime doar ocazional, arata studiul “Publicul bucurestean de teatru” realizat de IMAS la cererea Teatrului Nottara.
Interesant este ca peste 40% dintre spectatorii de teatru cumpara biletele online, iar prezenta masiva a acestora pe internet, inclusiv pe site-urile de socializare, recomanda acest mediu pentru orice campanie de marketing pe care teatrele bucurestene ar intentiona sa o lanseze.
Profilul spectatorului de teatru este reprezentat de tineri cu studii superioare, cu venituri peste 1.500 de lei, cu un statut social ridicat si care sunt consumatori de internet. Spre deosebire de alte domenii de consum (unde specializarea producatorului a devenit o regula a pietei, majoritatea covarsitoare a consumatorilor de teatru nu agreeaza specializarea teatrelor pe anumite genuri. Acestia prefera sa mearga la teatre cu repertoriu variat, unde se joaca piese diferite.
In ceea ce priveste genurile de teatru, peste doua treimi dintre spectatori prefera comedia, iar o proportie foarte mica de spectatori simt nevoia unor genuri alternative de teatru (experimental, muzical, cabaret). Studiul IMAS mai evidentiaza si cele mai importante criterii pentru alegerea unui spectacol de teatru. Astfel, actorii sunt criteriul cel mai important pentru public, urmat de autorul piesei si recomandarile prietenilor sau cunoscutilor. In alegerea lor, spectatorii acorda o importanta mica regizorilor si teatrului unde se joaca o piesa. Nu in ultimul rand, comentariile din presa conteaza pentru mai putin de o treime din public.
Majoritatea teatrelor mari si consacrate din Bucuresti au o notorietate totala foarte mare in randul bucurestenilor (peste 90%), iar cu exceptia Teatrului Metropolis (57,5%), teatrele mai nou aparute nu depasesc o notorietate de 40,5%. Acelasi studiu arata ca, referitor la primul teatru care le-a venit in minte, 40 din 100 de bucuresteni au mentionat Teatrul National I.L.Caragiale, 15 din 100 Teatrul Nottara si 10 din 100 Teatrul Bulandra.
“Teatrul nu este perceput ca o activitate de petrecere a timpului liber, ci ca o activitate de implinire culturala. In plus, penetrarea teatrului in randul tinerilor este mai mare, situatie similara cu ce se intampla in Occident,” a declarat Alin Teodorescu, directorul general al IMAS Marketing&Sondaje.
Studiul a fost realizat pe baza a 800 de chestionare completate prin metoda CATI, in perioada 11-19 decembrie 2012 pe un esantion format din persoane cu varste de 18 ani si peste din Bucuresti, fiind incluse toate cele sase sectoare in esantion. (A.D.).